Tänk tanken – ett europeiskt mästerskap där medaljer inte är moroten. I Masters-EM är motivationen vänskap, hälsa och möjligheten att se nya platser. Under september månads första vecka var nederländska Eindhoven värd för arrangemanget.

Gammal är bäst

Tänk tanken – ett europeiskt mästerskap där medaljer inte är moroten. I Masters-EM är motivationen vänskap, hälsa och möjligheten att se nya platser. Under september månads första vecka var nederländska Eindhoven värd för arrangemanget.

Det här var Masters-EM 2013:

VAD: Det 14:e europeiska mastermästerskapet i ordningen. Bassäng, open water, simhopp och konstsim.
VAR: Pieter van den Hoogenband swemstadio i Eindhoven, Nederländerna.
NÄR: Den 31 augusti till 8 september 2013.
VILKA: 82 anmälda svenskar, som kom hem med 29 guld, 18 silver och 15 brons.
KURIOSA: Summan blev 12 212 starter, vilket är EM-rekord. Bästa svenska lag i bassängsammanhang blev Örebro Simallians, som rankades som tionde bästa på mästerskapet.

Sisådär 5000 europeiska simmare åkte till Eindhoven för att antingen delta i bassäng, open water, simhopp eller konstsim. Programmet sträckte sig från den 31 augusti till 8 september.
Egentligen är det få skillnader mellan ”vanlig” tävling och mastersmästerskap. Vissa regler sticker ut, till exempel är bröstbentag tillåtet i fjäril. Det mest påtagliga är åldersspannet, som sträcker sig från 25 till 95 år. Äldsta deltagare var Ingeborg Fritze från Tyskland, född 1921. I startfältet återfanns bland annat supersimmerskan Inge de Bruijn, som avslutade proffskarriären 2007. Hon gjorde 26,64 på 50 meter fritt i klassen 40-44 år, vilket innebar ett guld plus ett Europarekord.
Ett annat fokus läggs på sociala möjligheter. Arrangörerna förutsatte att det finns ett gäng som inte ville spendera varje dag i bassängen. Därför kokades tolv aktiviteter ihop för den som vill variera klordoften med van Gogh eller kanalcruise i Amsterdam.
– Det här var det bästa mästerskapet någonsin. Tävlingarna börjar bli vansinnigt stora, men tävlingarna flöt på riktigt bra. När sista man satte handen i kaklet gick startskottet för nästa heat, säger Harriet Bure från Örebro.
Individuellt facit för Harriet Bure blev två silver på 100 respektive 200 meter fjäril i klassen damer 65-69 år.
– En ryska som tog guldet före mig i 200 meter fjäril var så himla nervös, benen skakade på henne. Men jag klappade om henne och försökte stötta, det är en helt annan stämning i masterssammanhang, berättar Harriet.
Generellt sett har masterssimmare tävlingsrutin sedan tidigare. Harriet Bure började tävlingssimma vid 12 års ålder och har blivit kvar som drivande kraft i simsammanhang i Örebro. I samma ögonblick som ort och datum för EM stod klart började Harriet konkretisera träningsplanerna.
– Jag har svårt att se mig själv motionera. När jag istället har ett riktigt mål kör jag mina fem pass i veckan ordentligt, ingen diskussion. Jag lägger upp en årsplanering, jag jobbar tungt och en tränare på kanten kan hjälpa mig stå emot mjölksyra, säger Harriet Bure.
Det internationella mottot för masters är ”Fitness, friendship and understanding”. Detta går att applicera på de faktorer som motiverar Harriet Bure. Ett konkret träningsmål, möjligheten att se världen, gemenskapen med ”The Golden Ladies” som mastergänget kallar sig får Harriet att fortsätta besöka bassängen.
– Vi har precis startat upp en riktig tävlingsgrupp för masters, vi blev åtta stycken på en gång och målet är ett bra lag till SM i november. Nästa helg ska jag ner till Italien och på sikt finns nästa Masters-EM som går i London 2016, säger Harriet Bure.

Text: Josefin Strang
Foto: Anna Rehnberg, SSF & Kees-jan van Overbeeke

×

Kommentering är stängd.