Det hela började med hans egen simning, för att senare handla om simidrott i ett större perspektiv. Nu skrivs bokslutet för Bengt Jönssons tid inom Svensk Simidrott, en historia som börjar i en simhall i Sollefteå.

Från OS till förbundschef

Det hela började med hans egen simning, för att senare handla om simidrott i ett större perspektiv. Nu skrivs bokslutet för Bengt Jönssons tid inom Svensk Simidrott, en historia som börjar i en simhall i Sollefteå.

”Exponeringen i press och media har också ökat, men vi förtjänar dock ännu mer anser jag – ju fler som hör om simidrotten desto bättre!”

Bengt sitter på uteserveringen på en lunchrestaurang i Hammarby Sjöstad, några minuters promenad från Svensk Simidrotts kontor. Han har på sig kläderna som H&M tog fram till svenska OS-truppen och det är bara några dagar sedan han tittade ut över Rios Copacabana och bland annat såg både Sarah Sjöström simma för guld och Usain Bolt bli historisk olympier. Karriären, Bengts egna vill säga, började i Sollefteå – knappa 50 mil norr om bordet vi nu sitter vid.

– Sollefteå hade en nybyggd simhall där jag lärde mig simma så sent som vid tio års ålder, berättar Bengt. Här fanns även en entusiastisk badmästare som blev min första simtränare, för när jag väl lärt mig simma började jag träna på allvar.

Sollefteå hade förvisso en ny simhall, men det var skiddiscipliner såsom skidskytte, längd och utförsåkning, som var de stora sporterna i staden. Bengt tränade hårt och nio år senare, 19 år gammal, landade han i USA för att gå på college och, så klart, träna och tävla med deras swim team. Flygplatsen i Los Angeles, LAX, är världens tredje största och var definitivt den största Bengt från Sollefteå hade sett. Tränaren hade inte dykt upp än och Bengts första timmar på amerikansk mark blev nervösa. Väl på plats i skollaget utvecklades Bengt enormt – under sitt första år sänkte han sitt personbästa med sex sekunder på 400 m frisim. Sen blev det dags att flyga hem till OS-kval.

Bengt hade drömt om OS-kvalet i ett halvår – hur han simmade sitt livs lopp och hur han gick i mål. Det gick exakt som planerat, något som dåvarande förbundskapten Åke Lindgren förvånat kommenterade med orden ”vem fan är Bengt Jönsson?” På den tiden var det endast ett OS-kval, en enda tävling som avgjorde allt. Bengt blev uttagen i OS-truppen och 20 år gammal satt han på planet mot Montreal, Kanada, som var värd för Olympiska Spelen år 1976. Eftersom vintersporter dominerade Bengts hembygd blev Bengt Jönsson Sollefteås första sommarolympier.

Några år senare avslutade Bengt simkarriären i samband med sin civilekonomexamen från University of Nebraska och tog en paus från simningen. Den pausen pågick i 25 år, en tid av bildande av familj och mycket arbete, bland annat som VD för spelbolaget ATG. 2005 fick han frågan om han ville ingå i Svenska Simförbundets styrelse, något som han tackade ja till, och fyra år senare fick Bengt i uppdrag att göra en utredning av Simförbundets totala verksamhet. Uppdraget var att genomföra en översyn av alla nivåer från styrelse, kommittéer, råd och de anställdas arbetssätt.

– Det har lett fram till en tydligare och förstärkt organisation med högre genomförandekraft och med större ansvar och mandat för de anställda, berättar Bengt.

Vad har hänt under din tid i förbundet?

– Det är mycket och många som varit inblandade, men några saker är jag extra glad över inom våra simidrotter. Bland annat har vi vänt en negativ trend inom vattenpolon och ser nu en tillväxt av både klubbar och aktiva utövare. Inom simningen har vi skapat NEC, vilket har gett simeliten bättre förutsättningar för utveckling. Detta under ledning av Sportchefen Henrik Forsberg och med stort stöd av SOK. Simhoppet är i en generationsväxling efter många starka år och inom konstsim, som är vår minsta simidrott, jobbar vi med att långsiktigt lyfta sporten. Sedan har vi vår tidning Aqua, som vi i styrelsen tog beslut om att starta och som bara blir bättre och bättre. Det är en viktig kanal för alla, som når ut till de som är engagerade inom simidrotten.

Är det något mer du tänker på?

– Våra sponsorer har blivit fler och mer engagerade, vilket skapar bättre ekonomiska förutsättningar för våra aktiva. Vi har dessutom lyft arbetet med simkunnigheten i vår verksamhet och det viktiga simanläggningsarbete som skapar avgörande förutsättningar för våra simidrotter. Samtidigt har vi fått bra snurr på tävlingar i öppet vatten, en simidrott som växer lavinartat, berättar Bengt och fortsätter:

– Exponeringen i press och media har också ökat, men vi förtjänar dock ännu mer anser jag – ju fler som hör om simidrotten desto bättre! Idag har vi en mycket stabil ekonomi inom Förbundet, med en hög tillväxttakt av medlemmar, som i dagsläget ligger på över 140,000 medlemmar. Det och mycket mer hade inte varit möjligt utan det fina arbete som alla engagerade och de anställda inom Svensk Simidrott lägger ned varje dag.

Vilken kontakt kommer du själv ha med simningen framöver?

– Jag kommer naturligtvis att fortsätta att simma själv, bland annat tidiga morgnar på Eriksdalsbadet, och förmodligen blir det även ytterligare några öppet vatten-lopp i framtiden. Simidrotten och de stora tävlingarna kommer jag självklart att följa på olika sätt. Simningen har lärt mig att vara disciplinerad och noggrann samt vikten av hårt arbete och målmedvetenhet. Det är kvaliteter som utvecklas inom vår idrott och jag känner en stor tacksamhet för vad jag fått uppleva både som aktiv och som engagerad ledare inom simidrotten.

Text: Tomas Borgå
Foto: Petrus Iggström

×

Kommentering är stängd.