Öppna vatten finns det gott om i Sverige och detsamma gäller öppet vatten-tävlingar. Och de blir allt fler, något som är glädjande. I Göteborg går det näst största loppet – Aqua sätter strålkastaren på deras framgångssaga.

Förebilden i Göteborg

Öppna vatten finns det gott om i Sverige och detsamma gäller öppet vatten-tävlingar. Och de blir allt fler, något som är glädjande. I Göteborg går det näst största loppet – Aqua sätter strålkastaren på deras framgångssaga.

I år är det sjätte året i rad som Göteborg Simmet anordnas. Inte lång tid, kan tyckas, men loppet har seglat upp som ett av de mest populära i Sverige. Eller loppen, förresten: här väljer du mellan 1 km, 2,5 km eller 5 dito. Det förstnämnda är en del av Göteborgsklassikern medan 5 km ingår i Head Open Water Trophy. Göteborg Sim ligger bakom loppen och Aqua tog kontakt med tävlingsledare Jonas Kewenter för att ta reda på hur Göteborg Simmet blivit så poppis.
Göteborg Simmet är Sveriges näst största öppet vatten-tävling. Hur många deltar varje år?
– Antalet deltagare ökar faktiskt för varje år. Förra året hade vi nära 1500 anmälda simmare, berättar Jonas.
Ni har bara hållit på sedan år 2009. Vad skulle du säga är den största anledningen till att ni blivit så stora?
– Intresset för motionslopp ökar generellt, så klart. En annan viktig faktor är att Göteborg Simmet är en del av Göteborgsklassikern där man under 12 månader ska cykla 50 km på Hisingen Runt, Simma 1 km på Göteborg Simmet samt springa 10 km på Finalloppet. Detta har blivit en stor succé och lockar nya deltagare till de olika loppen.
Vilka tre tips kan du ge till andra arrangörer av öppet vatten-tävlingar?
– Först och främst att ha uthållighet, det tar några år att etablera en ny simtävling. Sedan är det viktigt att skapa evenemangskänsla så att simmare och publik trivs, pratar positivt om arrangemanget och återkommer kommande år. Mitt sista tips är att skapa trygghet hos deltagarna, så att de under hela loppet känner att någon har koll på dem.
En sista fråga: Hur ser framtiden ut för Göteborg Simmet?
– För framtiden hoppas vi att såväl motionärer som elitsimmare skall känna att Göteborg Simmet är ett sådant trevligt arrangemang att man vill delta i varje år, avslutar Jonas Kewenter.

TEXT: Tomas Borgå
FOTO: Jacob Edholm

×

Kommentering är stängd.