Fjärdeklassare från skolor runt om i Stockholm intog Eriksdalsbadet den 23 maj för att göra upp i finaltävlingarna i Bästa Fyran. Och det var helt galet.

Finalfyran – världens bästa simpublik

Fjärdeklassare från skolor runt om i Stockholm intog Eriksdalsbadet den 23 maj för att göra upp i finaltävlingarna i Bästa Fyran. Och det var helt galet.

Drakskeppsskolans hejarramsa

Drakskeppsskolan vi ska vinna
Ni kommer att försvinna
Ni får simma i vårt svall när
Vi står beredda på pall
Vi kommer att få medalj men
Ni kommer sist i alla fall
Drakskepps, Drakskeppsskolan, skolan
Drakskepps, Drakskeppsskolan, skolan

Larmet från tusentals skrikande fjärdeklassare hörs innan man kommit in i Eriksdalsbadet. Stämningen är minst sagt på topp, det vevas med flaggor, skakas med pom-poms och blåses i vuvuzuelor, allt för att synas och höras bäst. Kampen om priset för bästa hejarklack är minst lika viktig som själva finaltävlingarna i Kellogg´s Bästa Fyran.

På bassängens kortsida längst upp på läktaren sitter ett gäng drakar och vevar för fullt med sina banderoller. Det är Josefin Carlsson som tillsammans med sina klasskamrater från Drakskeppsskolan i Täby har tagit sig till Eriksdalsbadet för att heja på sitt lag. De är klädda i grönt och på huvudet sitter en drakmössa.

– Vi har sytt dem själva, jag och några kompisar, säger Josefin och pekar på mössan.

Klockan är elva på förmiddagen och finalerna ska precis börja. Drakskeppsskolan har förutom skyltar och banderoller även knåpat ihop egna hejarramsor. Mirna Tutnjevic är lärare på skolan och en av dem som hejar mest.

– Det här är jättekul! Det främjar hälsa och skapar sammanhållning i klassen. Och även om det är tävling så känns det inte som det.

Mirna blir tyst, avbruten av speakern som måste be alla att vara tysta så att han kan ropa ut de tävlande lagen. Totalt är det 800 tävlande i Eriksdalsbadet. Syftet med Bästa Fyran är att belysa simkunnigheten och kanske lyckas locka fler till att börja simma. Maria Gustafsson, projektledare på Svenska Simförbundet, berättar att tävlingen växer för varje år.

– Vi vill visa att det är roligt att simma och framförallt att det är viktigt. Till nästa år hoppas vi att det blir ännu större, berättar Maria Gustafsson.

Drakskeppsskolans lag simmade de in på en åttondeplats i finalen. När speakern åter tar ton för att meddela vilken skola som vunnit hejarklackspriset blir det dödstyst i simhallen. Josefin Carlsson och hennes klasskamrater har vunnit hejarklackstävlingen. Mirna får springa ned för att ta emot priset – som så klart ska spenderas på något roligt med klassen.

– Vi får bestämma något roligt gemensamt på ett klassråd. Vi kanske åker till månen, skrattar Mirna.

Hela finaltävlingen vanns av Fårdala skola som också kammade hem andraplatsen i hejarklackstävlingen. För dem väntar nu en heldag på Boda Borg.

Bästa Fyran kommer tillbaka nästa år igen, med deltävlingar runt om i landet. Och med en final som fyller hela läktaren på Eriksdalsbadet.

Text & bild: Sofia Kuylser

×

Kommentering är stängd.