Sum-Sim fyllde 50 år 2011 och är en av svensk idrotts största och äldsta idrottsarrangemang. Alla känner till Sum-Sim, men känner du till historien? Aqua gör.

Ett halvt sekel med Sum-Sim

Sum-Sim fyllde 50 år 2011 och är en av svensk idrotts största och äldsta idrottsarrangemang. Alla känner till Sum-Sim, men känner du till historien? Aqua gör.

Från början hette Sum-Sim Svenska Ungdomsmästerskapen i simning. Upphovsmännen var tidningen Expressens grundare Carl Adam Nycop och tillsammans med Kvällspostens sportchef Birger Buhre. Buhre hade sett ett liknande koncept i USA och kände att det passade även i Sverige. Han hade ingen aning om hur rätt han skulle få när det första mästerskapet gick år 1961.
De första cirka tio upplagorna av Sum-Sim bestod av tre nivåer: Massmönstring, Regionsfinal och Riksfinal. Massmönstringen gjordes ute på klubbarna och där gällde det att samla så många simmande ungdomar som möjligt på Sum-Sims grenar. Klubbarna skickade sedan in resultaten som registrerades av Expressen. Strax innan Riksfinalen producerades en tidning som kallades SumSim-Expressen och innehöll resultat och artiklar om simning.
Riksfinalerna arrangerades de två första åren i Västerås på för att sedan flyttas till Gävle. Nio år i rad, mellan 1963 och 1971, arrangerade Gävle Simsällskap Sum-Sims riksfinaler. Riksfinalen gick då alltid i oktober och arrangörerna var måna om att förutom att bygga bra simtävlingar även fixa trevliga kringarrangemang.
Sedan dess har tävlingen arrangerats i olika städer runt om i landet. Idag är Riksfinalen en elittävling för ungdom, men Regionsfinalen har fortfarande kvar en förankring i svensk simnings djup, precis som förr. Numera kommer resultatlistor sekundsnabbt – datorer och resultatservice är vardag. Fram till mitten av 90-talet ringdes toppresultaten in till Skåne, där sammanställningen traditionellt gjorts. Varje pass inleddes med att man presenterade riksfinalisterna.
Tävlingen går numera på sex ställen i landet samt även med en sommarvariant i långbana med kvaltider. Regionsfinalen av Sum-Sim är den största simhelgen i landet för svenska ungdomssimmare och målet där är samma som det alltid varit – att få delta i de två heat som skall fyllas i Riksfinalen.

Text: Tomas Borgå
Bild: Bildbyrån

×

Kommentering är stängd.