Sju lopp på en sommarvecka. Christoffer Hansson tränar inför Vansbrosimningen, en vecka fylld av både simglädje och utmaning.

Ett annorlunda sommarlov

Sju lopp på en sommarvecka. Christoffer Hansson tränar inför Vansbrosimningen, en vecka fylld av både simglädje och utmaning.

Borlängebon Christoffer Hansson kan ha tagit sig vatten över huvudet. Utan att riktigt tänka efter har han hoppat på en ordentlig utmaning: att tävla i alla lopp han får under Vansbroveckan. Det betyder: Vansbro Triathlon, Vansbro Bianchi 120, Vansbro Swimrun partävling, Vansbro Halvsim, Vansbro Öppen Älv,   Vansbrosimningen, samt Vansbro Kortsim. En härlig sommarvecka med andra ord.

– Ja, det är verkligen galet. Jag är inte alls en van simmare. Enligt simexperterna ska man ha minst 40 timmar crawl innan man blir riktigt bra på det. Jag är inte ens halvvägs ännu, säger han och skrattar.

Just crawlning är den största utmaningen för Christoffer. Men han har gett sig tusan på att inte bara lära sig, utan också bli riktigt bra.

– Teknikmässigt är det så många moment som ska till för att det ska bli bra. De som verkligen kan crawla gör det både lätt och länge, utan att bli så trötta. Jag kan simma hundra meter och flåsa jättemycket. Det handlar om teknik.

Christoffer tränar sju pass i veckan och viger två av dem åt simningen. Utöver det tränar han löpning och cykling, ofta med klubben Qwarnsveden Triathlon. Han pratar teknik, tider och träningsupplägg med samma enkelhet som en annan pratar väder, och det är lätt att få uppfattningen att Christoffer alltid varit en träningsfantast. Ändå påstår han att han länge var en soffpotatis.

– Jag spelade hockey men slutade i 16-års åldern. Jag var så less på att idrotta. Istället blev det mycket TV och soffan. Så klart gick jag upp en del i vikt. Jag var så van vid att vara en lagspelare. Plötsligt hade jag inget lag. Vad gör man då liksom?

Ja, vad gör man. Christoffer snörade så småningom på sig skorna och började löpträna.

-Jag gillade det och började ganska snart snegla lite nyfiket mot andra utmaningar.

Nu har han genomfört En svensk klassiker tre gånger, inklusive en Superklassiker. Och när Vansbrosimningen hörde av sig förra året och undrade om han inte ville testa fler lopp var han snabb på att anta utmaningen.

-Jag svarade ja innan jag hann tänka efter. Ja! Jag kör alla lopp jag får. Det är inte förrän nu i efterhand som jag tänker att det kanske var lite galet.

Känslorna inför veckan har gått lite i vågor kan man säga.

– Det är ju inte alla simpass som är härliga, ibland är jag så less. Men när jag prickar in dem så är det fantastiskt. En obeskrivlig känsla, nästan som en drog. Eller i alla fall beroendeframkallande.

Vansbro Triathlon är det lopp som slår igång nervositeten mest hos Christoffer.

– Det är ju faktiskt en Halv Ironman. När jag tänker på det kan jag börja undra vad jag har gett mig in på.

Vansbro Swimrun ska Christoffer göra tillsammans med sin lillebror. Loppet består av totalt tre kilometer simning och 15 kilometer löpning. Det är det moment han ser mest fram emot.

– Kicken är drivet för mig. Kicken av att gå i mål och att faktiskt klara av det här, för det är ju långa och många lopp! Känslan när man har simmat över mållinjen, den är obeskrivlig. Då är man såld!

Framtiden lär vara fylld av kickar för Christoffer. Hans träningsmål är storslagna.

– Om jag blir riktigt bra på simning så har jag den tredje triathlongrenen och sen är det bara att mata.

Du har en baktanke?

– Ja, Ironman i Kalmar 2017. Kanske hamnar på Hawaii när jag är 50 år för en ”riktig” Ironman. Vi får se. Just nu vill jag bara njuta av den här sommaren i Vansbro.

Text: Linda Eriksson
Bild: Privata

×

Kommentering är stängd.