En simmare som under 2015 tagit steget rakt upp i Europatoppen och in i världseliten är Erik Persson. Vid VM i Kazan sänkte Erik sitt eget svenska rekord på 200m bröst med över sekunden och slutade på 14:e plats.

Eriks resa

En simmare som under 2015 tagit steget rakt upp i Europatoppen och in i världseliten är Erik Persson. Vid VM i Kazan sänkte Erik sitt eget svenska rekord på 200m bröst med över sekunden och slutade på 14:e plats.

I samband med EM i december sänkte han sitt svenska rekord med två sekunder – till 2.04,42 – och hamnade på en 5:e plats. Erik har under årets inledande tävlingar hållit en hög och jämn nivå och det ska bli intressant att följa honom under detta OS-år.

Det som är intressant med Erik Persson är att han hela sin ungdom och juniortid varit en duktig simmare, men inte tidigare nått den nivå där han är idag sett ur ett internationellt perspektiv. Resan 2010-2015 har gått från NUM, EJM-start, en 6:e plats på EJM, semifinal på Universiaden, EM-kval, för att under 2015 tagit klivet in i det internationella finrummet genom mästerskaps semi- och finaler.

Eriks resa har bara börjat. Han är en perfektionist. Redan på EJM 2011 hade han med sig färdigblandade burkar med havregryn och salt tillsammans med en vattenkokare. Varför lämna något åt slumpen? Frukosten är viktig. En simningens Gunde! Erik har provat på flera olika idrotter under sin ungdom. Han har arbetat fram styrka och uthållighet, han är minutiös, seriös och målinriktad och villig att arbeta för att nå sin fulla potential. Vid OS i Tokyo kan han som 26-åring, mycket väl stå på pallen.

Jag är helt övertygad om att många fler svenska simmare kan göra en resa likt Eriks, genom att göra allt målinriktat, seriöst och noggrant. Det handlar om val. Det ska bli intressant att se vilka simmare som 2019 har gjort en resa motsvarande Eriks!

Vid Sum-Sim Riks i Göteborg slogs det en rad nya rekord. Vi vet att steget från ett Sum-Sim rekord till en internationell karriär kan vara långt, ibland mycket långt. Vi har duktiga landslagssimmare idag som har varit framgångsrika ungdomssimmare, men ett antal av våra bästa landslagssimmare var inte så framgångsrika som unga; Michelle Coleman, Jennie Johansson och Simon Sjödin för att nämna några. Jag vill ändå lyfta fram ett resultat i Göteborg som var lite utöver det vanliga. Hanna Rosvalls rekordtid 58,83 på 100m rygg gav eko ända till pågående EM i Israel. Men så hade den tiden också nästan räckt till EM-final. Bra jobbat Hanna, håll i och fortsätt utveckla undervattensarbetet!

 

Här några betraktelser och iakttagelser från hösten och inledningen av året:

 • Under 2015 har två 24-åriga tjejer för första gången blivit svenska seniormästare individuellt. Grattis Amanda Rutqvist och Anna Åhlin. Det är alltså inte kört bara för man inte slår igenom som 16-17-åring. Vilket även Jennie Johansson tydligt bevisat.
 • Nordiska mästerskapen genomfördes för första gången i december månad. Det är en tävling som kommit för att stanna. En utmärkt tävling för de bästa juniorerna i Norden, men även för seniorsimmare som ännu inte nått Europa- eller Världsnivå.
 • Simon Sjödin gör det igen, tar EM-medalj. Denna gång på 200m fjäril. Han har dessutom fortsatt att simma fort på distansen under årets inledande tävlingar. Simon motbevisar dessutom myten som ibland finns i simvärlden om att det inte går att utvecklas på längre distanser när man blir äldre. Han gör kontinuerligt framsteg på 400m medley, senast på EM i Israel.
 • Landslagets USA-läger i januari var mycket lyckat. Det är alla överrens om. En utmärkt start på året.
 • Swim Open Stockholm ser ut att bli en succé. Bokningstrycket är stort och den internationella representationen är uppe i över 22 nationer med ett antal stora internationella stjärnor. En eloge hittills till projektledare Fredriksson, medarrangerande föreningar och alla andra som arbetar hårt med arrangemanget.
 • Glöm inte rätt träning före, under och efter puberteten.
 • Styrke- och rörlighetsträningen kan inte vänta. Det är numera ett förlegat synsätt att barn inte kan styrketräna. Börja med det tidigt men gör det rätt!
 • Det finns många olika vägar till landslaget. Dessa presenterades under november i en RF-rapport. Den viktigaste gemensamma nämnaren verkar vara ”rätt föräldrar”. En stor del av dagens elitidrottare kommer från familjer med egna idrottsliga erfarenheter men även från förhållanden med goda ekonomiska förutsättningar.
 • Dalarna börjar åter röra på sig. Bra arbete både i Ludvika och i Falun. Håll i och bli inte fartblinda.
 • GP i Malmö på nya Hylliebadet blev en succé. Stort deltagarantal, bättre resultat än andra år, bra uppslutning av våra svenska toppsimmare samt ett väl genomfört arrangemang av Malmö KK.
 • Idrottsgalans pris till Årets idrottsprestation ska gå till en senioridrottare. Inte till några juniorer på Europanivå. De ska inte ens vara nominerade i den kategorin.

Det är runt 160 dagar till Rio. Tiden går fort. Däremot är det nästan 10 gånger så många dagar till OS i Tokyo. Det finns mycket som går att påverka genom rätt val. Varje enskild individ gör sina egna val. Fundera gärna en gång extra på just ditt val!

 

Henrik Forsberg
Sportchef
Simförbundet

×

Kommentering är stängd.