Det finns några varnande exempel när det kommer till svenska simhallsprojekt. Filborna Arena i Helsingborg föregår med gott exempel. Den fyra år gamla anläggningen går redan med plus och bevisar att simhallsbyggen inte behöver kosta en kvarts miljon.

En vinnande simhall

Det finns några varnande exempel när det kommer till svenska simhallsprojekt. Filborna Arena i Helsingborg föregår med gott exempel. Den fyra år gamla anläggningen går redan med plus och bevisar att simhallsbyggen inte behöver kosta en kvarts miljon.

Filborna Arena i siffror

39,5 miljoner i omsättning för Helsingborgs Simsällskap och Filborna Arena AB
84 ålder på den äldsta medlemmen
86 miljoner blev prislappen för projektet
145 antalet gruppträningspass per vecka
110 anställningar varav 39 på heltid, via ovan nämnda organisationer
1000 personer är ungefärlig publikkapacitet
6000 medlemmar i Helsingborgs Simsällskap
19000 antalet kakelplattor i arenan

Som bekant har en renoveringsepok av svenska simhallar inletts, något som ibland leder till kommunala storgräl och skattepengar i sjön. Filborna Arena en sällsynt stjärna och vinnarreceptet är att haka på den svenska träningsvågen och välja betong istället för marmor. Nu, fyra år efter invigningen, kan klubben konstatera att ”det går bra nu”. De två senaste åren visar balanserade plussiffror för anläggningen.

Filborna Arena ligger cirka 3,5 kilometer öster om centralstationen i Helsingborg, precis där flerbostadshusen byts mot friluftsområden. Utifrån sett gör inte anläggningen särskilt mycket väsen av sig: fasaden har behållit sin ursprungliga gympasalsstil. Låt dig inte luras. Innanför arenans väggar ryms 9000 kvadratmeter träning och hälsa.
– Filborna Arena präglas av tre teman: simkunnighet, tävlingssimning samt friskvård. Gymmet genererar de stora intäkterna, ett allkort som täcker hela anläggningen kostar 395 kronor i månaden, berättar Per Kersmark, VD på Filborna Arena AB.

På översta våningen står två medelålders kvinnor och kör axelrehab i maskiner. Bakom dem finns spinningsalar, värmestudio och avslappningsrum. På våningen under står några grabbar i crossfitsalen och nöter marklyft. Allt finns. Utegym. Maratongrupper. Barnpassning. Bodypump. I fitnesscentrets mitt serveras ceasarsallader och smoothies. Och än har vi inte räknat upp simhallens förtjänster. Sammanlagt fyra bassänger återfinns i Filborna Arena: en undervisningsbassäng för simkunnighets skull, en bassäng med höj- och sänkbar botten samt två 25-metersbassänger. Jack Lindgren är arkitekthjärnan bakom en dominerande del av anläggningen.

Den första skissen gjordes 2003, bygget utfördes av Peab och sju år senare invigdes arenan.
– Lars Frölander var först att hoppa i den höj- och sänkbara bassängen. Det var enormt symbolvärde i detta, anläggningen är till för en bred målgrupp. Du kan inte träna fotboll med Zlatan, men nu pågår motionssimning och elitträning samtidigt, säger Jack Lindgren och nickar ut mot tävlingsbassängen.

Arenan har ont om synlig lyx. Taket är prefabricerat. Väggarna består av vitmålad, rå betong. Räcket upp på läktaren är av enklaste metall. De snygga, röda stolarna är sponsrade. Men visst är luften inne i arenan ovanligt fräsch…?
– Det enda vi lagt ner krut på är bassäng, ventilation och vattenkvalité. Rengöringssystemet sker i fem steg och minimerar risken för astma och allergier, det är det absolut bästa som kan köpas för pengar. Robusta material och rätt system gör att du inte bygger in dyra driftskostnader i fastigheten, säger Jack Lindgren.

Väggarna vid multibassängen är lutade och klädda i träpaneler för att minimera oväsen. Luftutsugen sitter nära poolen för att skapa fräsch luft närmast vattenytan, ventileringsprocessen sker i sammanlagt fyra steg. I stora simhallen är fönster placerade i hörnen för att motverka blänk på vattenytan.
– Fokus ligger på simmarens miljö samt träning och friskvård. Det handlar inte om ett statusprojekt för kommunen, konstaterar Jack Lindgren.

Låt oss spola tillbaka si sådär 20 år i tiden: då var anläggningen ett trångbott kvartersbad från 1982 som främst nyttjades av den intilliggande skolan. Planer började smidas på en makeover, prislappen beräknades till 100 miljoner kronor. Finansieringen är unik så vitt Per Kersmark vet. Helsingborgs stad gick i borgen för ett lån på 100 miljoner. Föreningen köpte befintliga anläggningen från kommunen för 25 miljoner kronor. 75 miljoner användes till om- och utbyggnad, föreningens hade en insats på cirka 15 miljoner (en miljon sparades årligen sedan 1990). Upphandlingen sköttes i samarbete med en inhyrd konsult, som var med i hela processen.

Föreningen äger och driver hela Filborna Arena.
– Kommunen har fullt förtroende för att vi sköter anläggningen, kommunen köper tider och tjänster hos oss. Bokföring och årsbokslut har full transparens och skickas in till kommunen, eftersom de gått i borgen. Ett sådant stort lån bär respekt, naturligtvis.

Amorteringstiden är 30 år. Den stora omställningen för klubben är att plötsligt ha en kommersiell verksamhet med 360 öppetdagar per år, från tidig morgon till sen kväll, säger Per Kersmark.

Filborna Arena har blivit ett sällsynt gott exempel när det kommer till svenska simhallsprojekt. Den stora byggexplosionen av simhallar skedde under 60- och 70-talet till följd av kommunsammanslagningar och god ekonomi. Simhallars livslängd beräknas vara 50 år, därmed står svenska kommuner inför stora frågor: ombygge eller nybygge? Simhallen är ofta kommunens mest komplexa byggnad.

Ombyggnadsintervallen på 50 år gör att beställare och byggare ofta gör ett enda simhallsprojekt under yrkeskarriären. Därför kan många saker gå på tok, som hållit lokaltidningarnas reporterpennor glödande. Himlabadet i Sundsvall hade motgångar från början till slut, beräknad byggkostnad på 200 miljoner kronor landade på dubbla belopp. Stora summor ja, men det är också viktigt att inte vänta för länge, akuta underhållskostnader är dyra och ökar risken för att simhallen måste bommas igen. Ett exempel är simhallen i Kiruna, som tvingades stänga akut våren 2011 på grund av svåra mögelangrepp. Erfarenheter visar att renovering fungerar om husets stammar är fräscha, men ett nybygge är enklare och leder till bättre totalekonomi.

En intressekrock kan ofta ske med politiska ambitioner att ”sätta kommunen på kartan”. Många glädjekalkylerade skrytbyggen har sett dagens ljus runt om i Sverige. Visionen är ofta dyra mästerskapsanläggningar för publiksporter med tillhörande TV-exponering. Och visst, den tanken var också närvarande vid bygget av Filborna Arena.
– En 50-metersbana är allt Helsingborg behöver för att kunna ha en SM-vecka. Några äldre ritningar innehöll också en 50-metersbana, men vi hade helt enkelt inte tillräckligt med tomtmark. Hade vi haft 10-15 miljoner till hade vi ökat läktarkapaciteten. Men vi är otroligt nöjda med vad vi åstadkom med de ekonomiska resurser vi hade, summerar Per Kersmark.

Text: Josefin Strang
Bild: Bildbyrån & Josefin Strang

×

Kommentering är stängd.