I förra numret skrev jag att sommaren skulle innehålla mer simidrott än på länge – en sommar synonymt med simidrott i alla former. Det är roligt att konstatera att så blev det verkligen!

En svensk sommardröm

I förra numret skrev jag att sommaren skulle innehålla mer simidrott än på länge – en sommar synonymt med simidrott i alla former. Det är roligt att konstatera att så blev det verkligen!

Sommaren 2013 var härlig på många sätt. Solen sken och förutom alla sommarsimskolor så uppmärksammades simidrotterna på många positiva sätt under hela sommaren. Under SM-veckan i slutet av juli hade vi för första gången tre av våra idrotter med. Det var spännande simningar, direktsända i SVT från det natursköna Brottet med bra arrangemang av SK Laxen. Vi arrangerade dessutom SM i Öppet Vatten och Beachpolo i Nissan, mitt i Halmstads centrum. De två sistnämnda är goda exempel på hur vi tar de nyare simidrotterna in till stadskärnorna och på så sätt får uppmärksamhet, många åskådare och väcker nyfikenhet på idrotterna.

Öppet Vatten är verkligen på frammarsch och under stark utveckling! Här finns allt som en växande tävlingsform behöver: engagerade sponsorer, ett ökande intresse och fler tävlingar för varje år. I år såg vi över 25 tävlingar sanktionerade från Simförbundet och allt fler deltagare i varje lopp. Vi har också, i år, presenterat stöd-och regeldokument för de lokala arrangörerna.
VM i Barcelona avgjordes i slutet av juli med, för första gången på många år, svenska deltagare i tre idrotter. Utöver Sarah Sjöströms fantastiska prestationer i bassängen fanns det mängder av svenska utropstecken att glädjas åt. Sarah simmade inte bara fort och fick stå högst upp på pallen – hon tog sig även hela vägen till Aquas omslag och är huvudreportage i detta nummer.

Under sommaren har också en debatt om simkunnighet förts. Det är en mycket viktig fråga och det är bra att den diskuteras. Simförbundets ordförande, Sven von Holst, och undertecknad har i en artikel publicerad i slutet av juli varit tydliga med var vi står, det vill säga att det är mycket viktigt med tidig inlärning och då med de simsätt som är enklast att lära sig; en livslång simkunnighet som ska underhållas samt att simkunnighet är starkt förknippat med en glädjefylld, trygg och hälsosam livsstil. Artikeln finns att läsa på hemsidan under tidigare nyheter och våra grundbultar sammanfattas också i detta nummer av Aqua.

Efter den fantastiska sommaren väntar nu en händelserik höst. NEC, vårt Elitcentra på Eriksdalsbadet,  är från i höst förstärkt med fler duktiga simmare. Dessutom pågår givetvis utvärdering av sommarens aktiviteter och planering framåt för samtliga av våra idrotter.

Detta arbete är i linje med den strategiska planen för 2013-2016 och med det som grund kan vi se fortsatt positivt på framtiden – med målsättningen att Sverige ska vara en av de ledande simidrottsnationerna!

×

Kommentering är stängd.