Intill Vätterns södra strandlinje ligger en av Sveriges mest populära simanläggningar. Följ med under en sjudande eftermiddag på Rosenlundsbadet, där du får veta receptet bakom Jönköpings Simsällskaps  framgångsrika verksamhet.

En blandning av sött och klor

Intill Vätterns södra strandlinje ligger en av Sveriges mest populära simanläggningar. Följ med under en sjudande eftermiddag på Rosenlundsbadet, där du får veta receptet bakom Jönköpings Simsällskaps framgångsrika verksamhet.

Sex framgångskoncept

  1. Simsportsfritids. Barn upp till tolv år får vara med på ett roligt simsportsfritids där de också får känna hur det känns att sova borta (på en skola som ligger nära Rosenlundsbadet). Många medlemsrekryteringar har skett härifrån.
  2. Prova-på-tävling. Teknikskoledeltagare får pröva att tävla i ”sin egen” idrott, men också vid samma tillfälle testa de fyra tävlingsgrenarna hos JSS: simning, simhopp, konstsim och livräddning. Det skapar öppna dörrar mellan grenarna.
  3. Jönköping Open. En vecka innan Vansbrosimningen arrangeras ett seedningslopp där många öppet vatten-simmare väljer att göra ett genrep. Perfekt komplement till crawlkurserna.
  4. Kommunikation! Syns du inte så finns du inte. JSS är mycket aktiva på hemsidan, Facebook och Instagram. När det är happenings i Jönköping brukar livräddarna och konstsimmarna göra uppvisningar.
  5. Professionella tränare/lärare på alla nivåer.
  6. Ett välfungerande samarbete med kommunens tjänstemän och politiker gällande arrangemang, idrottsgymnasium och goda relationer i det dagliga arbetet.

E

n ovetenskaplig reporterenkät förstärker bilden av Jönköpings Simsällskap (JSS) som ett nationellt föredöme. Allt från lokala simskoleföräldrar och nationella tränare har nickat och understrukit att verksamheten hos JSS är lika välskött som fantastiskt bred. Siffrorna talar också ett tydligt språk, klubbchefen Christin Berglund ger rutinerat en resumé:

– Cirka 3 000 personer kommer in varje vecka för att lära sig simma hos oss, vi erbjuder simutbildning hela livet. Det finns både bredd och elit: JSS blev 2014 näst bästa klubben när det gäller tävlingsresultat. 15 procent av alla landslagsmedlemmar under sommaren 2015 representerade JSS. Hos oss finns till exempel på simseniorsidan Axel Pettersson och Alma Thormalm, samt Daniella Nero på simhoppssidan, säger Berglund.

Klockan har slagit 17 denna måndag på Rosenlundsbadet. Vågmaskinen roar gästerna på äventyrsbadet. I bassängen intill pågår simskolan för de allra minsta, som tränar på att doppa hela huvudet. I 50-metersbassängen simmar allmänheten samtidigt som elitgruppen inleder eftermiddagens pass med landträning: gummiband, triggerrullar och hopprep är framdukade. Majoriteten av elitgruppen utgörs av Sandagymnasiets elever som pluggar Nationell idrottsutbildning (NIU) för simmare. Elittränaren Karl-Johan Gårdström återfinns vid bassängkanten, där han hållit till regelbundet i cirka två år.

– Gymnasiet hjälper till att bidra med proffsighet, detta i kombination med att Jönköping har anställda tränare på alla nivåer, från nybörjare till elit. Anläggningen är bra, det finns pengar att röra sig med och det finns många ungdomar i omlopp som dessutom testar en rad discipliner. Jönköping är målmedvetna och duktiga på simning, konstaterar Gårdström.

I Rosenlundsbadets bortersta bassäng pågår tre parallella träningar. Madeleine Hulander drillar konstsimmarna, samtidigt som chefstränaren Bo Sjögren instruerar morgondagens simhoppare. Sjögren är för övrigt en riktig simhoppsnestor som har jobbat heltid för JSS sedan 1975, hållit 25 000 simundervisningslektioner i minisim (barn 2-5 år) och även varit förbundskapten för det svenska simhoppslandslaget. Något yngre är kollegan Christoffer Arvidsson, som samtidigt instruerar simundervisning.

– Största styrkan är att alla känner alla på ungdomssidan, och det finns kopplingar över idrottsgränserna. Även vi anställda gör mer än en sak: förutom detta så jobbar jag även på kansliet, inom administration och även hoppat in lite i simskoleverksamheten, säger han.

Christin Berglund fyller i:

– Det är ett vinnande koncept att alla anställda är inblandade i fler än ett område. När deras hjärta klappar för flera delar i verksamheten så minskar risken för att exempelvis en elittränare propsar på förändringar på bekostnad av simskolan, säger hon.

Just nu har JSS 14 heltidsanställda personer.

– Vi har inga kommittéer eller arbetsgrupper, min erfarenhet är att det inte händer så mycket i dem. Verksamhetens stomme är istället anställd personal på alla nivåer som jobbar tillsammans med ideella i temporära arbetsgrupper. Detta med en välfungerande värdegrund. Dessutom är all vår personal över 18 år, och så ska det vara: under lektionerna så ansvarar personalen för barnens liv, säger Christin Berglund.

JSS är också en flitig tävlingsarrangör: under fjolåret blev det 52 tävlingsdagar totalt vilket innebär i snitt en tävlingsdag per vecka. I år har bland annat nordiska ungdomsmästerskapen i simning, samt SM i simhopp och livräddning gått av stapeln på Rosenlundsbadet. I vanlig ordning har tävlingarna fått goda vitsord från deltagarna, Christin Berglund kreddar alla förenings ideellt arbetande tävlingsfunktionärer. Inte nog med att tävlingarna charmar deltagarna, även kommun och näringsliv är förtjusta. JSS har bidragit till 6 000 årliga övernattningar i Jönköping. Varje övernattande person spenderar uppskattningsvis 1 000 kronor per dygn, vilket innebär sex miljoner kronor till det lokala näringslivet där skatten återbärs till kommunen.

– Vi har oerhört goda relationer till både Svenska Simförbundet och kommunen. Likt många andra anläggningar börjar det bli dags för renovering eller nybygge hos oss. Jag kunde helt enkelt plocka upp telefonen, ringa kommunalråden och hålla en dragning ur föreningens perspektiv, säger Berglund.

Hur ser utgiftskontrollen ut då? Personal och tävling är två stora utgifter. Jönköpings Simsällskaps kansli på Rosenlundsbadet har begränsade öppettider, ”annat kostar bara onödiga pengar” enligt Berglund. När klubbens medlemmar är ute och tävlar råder sparsamhet.

– Vi är snåla smålänningar, haha! Skämt åsido. På tävling bor vi på madrasser eller vandrarhem, föräldrarna lagar mat vilket blir godare, bättre och inga köer. Vi behöver vara smarta när vi organiserar transport och övernattning – eftersom det alltid är långt till tävlingar från Jönköping så kan kostnaderna lätt sticka iväg annars.

Så, hur långt är Jönköpings Simsällskap från fulländning? Christin Berglund ler, visst finns förbättringsområden. Hon nämner exempelvis bristen på landträningsutrymmen, det blir trångt vid bassängkanten såhär i rusningstimmen.

– Likt många andra klubbar behöver vi också bli bättre på att rekrytera ideella krafter och sponsorer. Vi jobbar just nu hårt med att bygga upp en modell för att möjliggöra heltidssatsning på simidrotten efter gymnasietiden. Vi försöker också arbeta fram en modell i samarbete med Vuxenskolan och Smålandsidrotten som vi kallar Simtegration, för att inkludera nyanlända i verksamheten. Många spännande grejer är på gång: bland annat Sum-Sims riksfinal i december 2016, avslutar hon.

Text & foto: Josefin Strang

×

Kommentering är stängd.