Nyligen har alla kvalperioder till sommarens internationella mästerskap avslutats. Totalt handlar det om sex tävlingar: VM, Universiaden, JVM, European Games, EYOF och NUM.

Din fulla potential

Nyligen har alla kvalperioder till sommarens internationella mästerskap avslutats. Totalt handlar det om sex tävlingar: VM, Universiaden, JVM, European Games, EYOF och NUM.

Det är nästan 60 simmare som hittills tagits ut och kommer få möjligheten prestera i internationell miljö. Trots det – det kunde varit fler.

Resultatnivån på seniornivå har i år, med några undantag av den yttersta toppen, varit lite av en besvikelse. Vi hade hoppats på att fler skulle tagit chansen att kvala in till exempelvis Universiaden, men samtidigt, till European Games i Baku, är det åtta av 13 simmare som uppnått en individuell kvaltid vilket ska jämföras med fem simmare föregående år. Till EYOF i Tbilisi har tio simmare kvalificerat sig jämfört med fem simmare till motsvarande tävling 2013. Samma kvalkriterier gäller i år, men frågan är, trots det, varför inte fler seniorer tar chansen?

Jag är övertygad om att resultatnivån på SM i Sundsvall kommer vara betydligt högre än den varit under våren. Den utvecklingen såg vi förra sommaren och nivån på SM i Stockholm i vintras indikerar det. Är SM-tävlingarna så viktiga för klubbarna att man inte prioriererar att simma fort under perioden mars till och med maj? Om svaret på det är nej, blir ju frågan istället hur ska planeringen från augusti ska se ut för att fler ska ta klivet i mars/april och klara uppsatta kvalkriterier för de internationella mästerskapen?
I slutet av mars 2016 går första upplagan av vår nya simtävling av stapeln. Det är en internationell topptävling, på hemmaplan i Sverige och tävlingen kommer fungera som kval till sommarens internationella mästerskap: OS, EM, EJM och NUM. Det som i stort sett är slutet på denna olympiska cykel, EM i London i maj, är också starten på nästa OS, i Tokyo 2020. Vi har för avsikt att skicka en stor trupp till London. Kan vi möjligen slå antalet inkvalade simmare till EM i Herning 2013, vilket var 34? Men då EM simmas i maj så funkar det inte med en planering där toppen först kommer i juni/juli. Satsningen mot att kvala in till 2016 års mästerskap börjar senast i augusti 2015.

En förening som verkligen tagit internationell satsning på allvar är Jönköping SS. Runt 15 procent av sommarens trupper utgörs av simmare som representerar Jönköping. Vad gör man då i Jönköping SS? Det är förstås en rad faktorer och omständigheter som bidrar, men att föreningen har en mycket stark simkultur, organisation och ett bra ledarskap som förenar professionalism och starkt ideellt engagemang genom såväl bredd som elit går inte att ta minste på. Stor eloge till Junefelt/Berglund som ledarskaps- och kulturbygge! Men även till alla mindre småländska klubbar som gjort ett bra grundjobb och bidragit till simmare som fortsatt att utvecklas under, just nu, Gårdströms och Salenius ledning. Historiskt sett har också många av våra landslagssimmare fostrats i mindre föreningar även om de utvecklats och förvaltats i större klubbar. Därför är det helt avgörande att alla föreningar, oavsett storlek, har bra verksamheter men lika viktigt att de har starka sammarbeten med större föreningar. Tänk om svensk simning kan skapa en struktur för ett sådant tillvägagångssätt? Det skulle både resursoptimera och ge bättre förutsättningar för fler simmare att utveckla sin fulla potential.

Foto: Bildbyrån
Text: Henrik Forsberg, Sportchef Simförbundet

×

Kommentering är stängd.