Martin Lidberg är för många känd från TV, från Let´s dance som han vann samt från olika programledaruppdrag. Hans idrottskarriär valde han att avsluta för några år sedan – han hann med att bli världsmästare i brottning innan han lade av. Och att bli bäst i världen kräver sin mentala förberedelse.

Den inre Styrkan: Bäst i världen

Martin Lidberg är för många känd från TV, från Let´s dance som han vann samt från olika programledaruppdrag. Hans idrottskarriär valde han att avsluta för några år sedan – han hann med att bli världsmästare i brottning innan han lade av. Och att bli bäst i världen kräver sin mentala förberedelse.

Martin vann många tävlingar under sin karriär. Att han var bäst i Sverige var ett faktum, att han fick representera landslaget i brottning på EM, VM och OS likaså. Men att bli bäst i världen, hamna högst upp på pallen i ett världsmästerskap, hade inte blivit av när han klev av toppidrotten för att satsa på annat efter att ha varit skadad i långa perioder. Det blev ett års uppehåll från brottning och tävlingar, men Martin visste att han hade det i sig. Och han ville bli världens bästa brottare.
Förberedelserna skulle ta två år, VM 2003 som gick i Paris var målet. Det var nu han började arbeta med mental träning på allvar.
– Varje gång jag och brorsan Jimmy, som tog OS-brons i London 2012, tränade på julafton, nyårsafton eller bara sent en lördagskväll så gav vi alltid varandra en highfive och sa ”nu tränar inte konkurrenterna, vi kör hårdare”, berättar Martin.
Men det var mer omfattande än så – Martin hade en motståndaranalyspärm. I den fanns alla hans tilltänkta motståndare från andra länder, alltså de han skulle möta på VM.
– Från pärmen visualiserade jag mycket. Normalt slog jag upp en sida, alltså valde ut en motståndare, och tänkte mig in i en brottarmatch mot denne. Jag aktiverade alla sinnen, som lukt, hörsel, syn med mera, samt tänkte mig in i vilka grepp jag lyckades med. Och eftersom jag alltid vann i tanken var det, när jag väl mötte dem sen i verkligheten, mycket enklare att besegra dem, berättar Martin.

För att göra visualiseringen starkare hände det att Martin långt innan tävlingsdagen åkte till arenan där tävlingen skulle gå. Det gjorde allt mer verklighetstroget.
– Styrkan ligger i att hjärnan har svårt att skilja på verklighet och fantasi, så jag fick ett ökat självförtroende av att tänka mig in i tävlingssituationerna. Och när det började närma sig stora turneringar så tittade jag dessutom på filmer och bilder från när jag varit riktigt bra, vilket gjorde att jag hade alla positiva bilder färska i minnet när det var matchdags, fortsätter Martin.
Jag har hört att du hade en maskot, stämmer det?
– Ja, det kan man väl kalla det. En brottare måste alltid ha en näsduk innanför trikåerna, om man exempelvis råkar skalla ihop och börjar blöda. Min näsduk bestod av tygbitar som jag hade sytt ihop från mina barns kläder. Före mitt namn ropades upp på de stora tävlingarna så hade jag näsduken i handen vid hjärtat, som en ritual, och jag kände dessutom att mina barn var med mig upp på mattan i de stora tävlingarna. Det var en jätteviktig grej för mig.

Förde du även träningsdagbok, som många andra idrottare?
– Absolut. I den skrev jag, efter varje pass och förutom vad jag hade gjort på passet, även en positiv mening om mig själv. Exempelvis ”Martin Liberg är världens bästa brottare”, ”Martin Lidberg är riktigt stark” med mera. Jag använde alltid mitt eget namn för att göra det mer konkret och tydligt.
– Sedan handlade mycket av förberedelserna om affirmationer. Jag gick så långt att jag kontaktade Aftonbladet som tryckte upp en löpsedel där det stod ”Martin Lidberg världsmästare”. Den kunde jag sedan titta på varje dag och den hjälpte mig att bli världsmästare i verkligheten, berättar Martin och fortsätter:
– Och detta gäller självklart inte bara brottning eller ens idrott. Du kan ha nytta av att göra dina mål konkreta i alla situationer, avslutar han.

Text: Sofia Kuylser & Tomas Borgå
Foto: Bildbyrån & Petrus Iggström

×

Kommentering är stängd.