Att trycka David Legas fullständiga CV och meritförteckning på papper skulle vara förkastligt ur miljöhänseende. Vad som står klart är att den svenska handikappsimningens affischnamn, som också är kommunalråd i Göteborg, nu kan titulera sig mental tränare hos Mölndals Allmänna Simsällskap.

David Lega – Alltid aktuell

Att trycka David Legas fullständiga CV och meritförteckning på papper skulle vara förkastligt ur miljöhänseende. Vad som står klart är att den svenska handikappsimningens affischnamn, som också är kommunalråd i Göteborg, nu kan titulera sig mental tränare hos Mölndals Allmänna Simsällskap.

DET HÄR ÄR DAVID LEGA

Ålder: 42 år.
Bor: Göteborg.
Gör: Är kristdemokratiskt kommunalråd i Göteborg, men också föreläsare och entreprenör. Nybliven mental tränare på ideell basis för Mölndals Allmänna Simsällskap där han själv var tävlingsaktiv.
Meriter: Tre VM-guld, fyra EM-guld, deltagande i två paralympiska spel och 14 världsrekord. Detta i kraftigt urval.
Övrigt: Har en tävling uppkallad efter sig, nämligen det unika konceptet David Lega Cup där ”vanliga” nybörjarsimmare och handikappsimmare tävlar tillsammans. I årets upplaga deltog 161 simmare.

Storyn börjar i Göteborg år 1986: britten som kom ur VM-bassängen såg ut som en båtmotor. Tolvåriga David Lega kunde inte sluta stirra, mannen var en bål med fyra stumpar, satt han eller stod han? Där och då visste David att han ska bli simmare, han ska bli som den mänskliga båtmotorn han just sett. Några veckor senare är David på plats i bassängen på Åby simhall i Mölndal.

– Jag och tränaren tillbringade flera timmar i vattnet men jag kom ingenstans på den tiden, en manet hade simmat ifrån mig. Men jag har alltid trivts i vatten, tyngdlösheten ger en frihetskänsla, det blir lättare att röra sig, musklerna räcker lite längre. Det krävde några månaders träning innan jag faktiskt kom någonstans, berättar David Lega.

Tävlingsdebuten skedde på Mölndals Allmänna Simsällskap (MASS) klubbmästerskap år 1987 och de första tre, fyra åren i simkarriären tillbringades längst ner i resultatlistan. David Lega hade ingen aning om att han egentligen hade simkvalitéter av världsklass. På grund av brist på motstånd i Sverige hade David hela tiden tävlat mot simmare med mindre grad av handikapp. Detta faktum störde honom aldrig, eftersom klockan var hans motståndare.

– Att lära mig att simma var min största stund i karriären snarare än guldmedaljerna på VM. Jag vill hävda med bestämdhet att om jag inte känt mig glad, nöjd och lycklig den dagen jag lärde mig simma, och istället tänkt ”jaja, det här kunde alla andra för sex år sedan”, så hade jag aldrig fått motivationen att träna 13 pass i veckan inför Paralympics i Sydney, säger han.

När David Lega nådde kaklet under Malmö Open i februari 2001 visste han att loppet var hans sista. Han kände sig färdig, nöjd och målen var nådda, det fanns inte motivation att träna i ytterligare fyra år för nästa Paralympics. Faktum är att han därefter skippade simningen ett helt decennium.

– Det var inte kul att bli långsammare, det var svårt att acceptera en ny självbild. Det tog tio år innan jag hamnade i en slags nollpunkt där jag kände att det var kul att köra igen. Nu försöker jag besöka simhallen en till två gånger i veckan.

Nu är David Lega återigen aktuell i MASS, denna gång som mental tränare på ideell basis. Samarbetet är i uppstartsfasen, tanken är att Lega ska vara en resurs för att stärka klubbens tränare i deras roll.

– Du hör ofta hur framgångsrika idrottare tackar alla som stöttat under satsningen. För mig är det en förmån att få hjälpa sin gamla klubb igen. Under tiden som kommunalråd har jag också saknat att se blicken på den unga kille eller tjej som gjort något bra utifrån sina egna förutsättningar, säger han.

Kampen mot klockan är en simningens stora styrkor, enligt David Lega. När handikappsimmarna svarar på frågan ”hur gick det” efter tävlingsloppen, så handlar svaret sällan om placeringen utan snarare tiden i förhållande till pers. Det är ett synsätt han vill integrera i all simning.

– Vi får vårt värde i samhället baserat på hur många vi kan klå och därför tas tävlingsmoment på så stort allvar. Målet med mental träning är inte att få framskridna placeringar, att en simmare kan lyftas från fjärdeplats till en guldmedalj är bara en bonus. Mental träning ska leda till att idrottaren mår bra, det är idrottsutvecklingens viktigaste syfte.

David Legas egna aha-upplevelse kring mental träning inträffade i 20-årsåldern. Han hade kommit sexa på sitt första VM och nosade på sitt stora genombrott, men hemkomsten från VM bjöd på en fulländad mental krasch. Han tränade hårdare och hårdare, men tävlade sämre och sämre. Detta ledde till att han petades från landslaget 1995, samtidigt som Paralympics i Atlanta 1996 hägrade. David Lega förstod att problemet fanns innanför pannbenet, han såg till att träffa i princip varje etablerad mental tränare i Sverige. Klassiska metoder som målbild, visualisering, strategier, psykiska träningspass och skriftliga utvärderingar introducerades i hans träning.

– Jag skapade en modell som var min, då lossnade det totalt och jag fick ett wild card till Paralympics.

Egentligen tycker han att mental coach är ett nött och missvisande ord. Han beskriver sin påbörjade roll i MASS som bollplank: en tanke kastas till honom, han ger återkoppling men frågeställaren måste själv fånga upp bollen igen. Det finns inget magiskt ”gör så här”-knep som föder framgång.

– Någonstans år 2015 har vi äntligen börjat förstå att alla är unika. Hitta din väg, plocka bort sådant du inte gillar, kom ihåg att det inte finns någon quick fix. Min förhoppning nu är att MASS fortsätter växa, att tränarna får stöttning, att simmarna mår bra och eventuella medaljer är en bonus, men inte målet, avslutar David Lega.

Text: Josefin Strang
Foto: Privat

×

Kommentering är stängd.