”Gör något förutom att simma – jag tycker man blir en bättre person av det”

Christoffer Carlsén

”Gör något förutom att simma – jag tycker man blir en bättre person av det”

En vanlig dag

05:50 Kliver upp
07:00–16:00 Jobbar
16:30–18:30 På gymmet
18:30–21:00 Simning

Kompisar och kollegor tycker att han är knäpp som orkar envisas med att jobba heltid samtidigt som han simmar på elitnivå. Faktumet är att det hederliga kneget i byggbranschen får Christoffer Carlsén att uppskatta träningen ännu mer. Medan han installerar ventilation så drömmer han om kommande veckas träningsläger på Mallorca.
– När klockan slår 16 tänker jag ÄNTLIGEN, vad kul att få åka och träna. Samtidigt gör jobbet att jag får träffa mer folk, det stärker den sociala förmågan och jag uppskattar att tjäna egna pengar. Om jag bara hade simmat hade jag börjat klättra på väggarna, säger han.
Två olika läger vill krama ur det bästa från Christoffer Carlsén. Chefen vill behålla honom på heltid: sporten har gjort honom målinriktad och minutiöst noggrann.
– Man vill jobba som man vill träna, säger Christoffer med en axelryckning.
Däremot vill både förbundskaptenen och tränare att Christoffer ska gå ner på deltid istället, eftersom byggbranschen sliter på kroppen. Han kompromissar genom att totalrensa kalendern varje lördag för maximal återhämtning.
– Det blir en hel del tunga lyft på jobbet, om jag är trött så kan träningen bli lidande och därför har jag lördagen helt fri. Alla andra dagar är jag borta från sex på morgonen till 21 på kvällen. Det var jobbigt i början, men sedan sitter det i kroppen vilket gör mig stark, säger han.
Det är av yttersta vikt att ha framförhållning för att undvika sura miner på chefen eller kollegorna. Om Christoffer ska åka på träningsvecka eller mästerskap måste alla meddelas i god tid. Det blir lite bökigt ibland, men Christoffer tycker fler elitidrottare borde ha en fot i den normala världen.
– Du behöver inte jobba heltid, men gör något förutom att simma. Jag tycker man blir en bättre person av det och sedan är det bra för framtiden. Om du elittränar i 30 år och sen plötsligt ska börja jobba kommer du få en chock, säger Christoffer Carlsén.

Text: Josefin Strang
BILD: Bildbyrån

×

Kommentering är stängd.