”Det är många killar på gång, andelen svenska herrar på seniormästerskapen kommer att öka de kommande åren.”

Krönika: Blomstrande simmartider

”Det är många killar på gång, andelen svenska herrar på seniormästerskapen kommer att öka de kommande åren.”

Vilken härlig och lång simmarsommar vi har bakom oss. Två månader med bra simtävlingar på både nationell och internationell nivå har avlöst varandra, från Sum-Sim i Landskrona till JVM i Dubai. Och vilka fina simningar de svenska simmarna har gjort i de internationella sammanhangen!

EJM i Poznan, guld och silver till Johannes Skagius. Han svarade upp till favoritskapet och tog dessutom brons i lagkappen över 4×100 medley killar. EYOF (Europeiska Ungdoms-OS) i Utrecht dagarna efter, där årets simmarskräll levererades av Petter Fredriksson då han såg till att vara först i mål på 200 rygg. Vilken kille (och ryktet säger att närvaron av det svenska damlaget i handboll hade en viss positiv inverkan)! Sedan har vi VM i Barcelona, där Sarah Sjöström visar att hon definitiv är tillbaka i toppen. Som om hon egentligen varit borta därifrån – men nu är hon bättre än någonsin! Simon Sjödin gav svar på tal och Jennie Johannson fortsätter leverera finaler. De båda kommer vara riktigt heta och stå på pallen vid nästa års EM i Berlin. Dit är blicken förhoppningsvis redan ställd för de svenska simmare som vill konkurrera internationellt. Kvalkriterier är uttalade, alla vet vad som gäller. Det är många killar på gång, andelen svenska herrar på seniormästerskapen kommer att öka de kommande åren.

För att vi ska kunna ha simmare som gör långsiktiga satsningar på en internationell simkarriär krävs det bra möjligheter, som att kunna kombinera elitträning med studier på högskola eller universitet. Den bästa möjligheten till det, historiskt sett, har varit att åka till USA och genom stipendium kombinera elitsatsning på simning med studier. Att det är en fantastisk livserfarenhet och möjlighet för var och en som får möjlighet att plugga på college, råder det nog ingen tvekan om.

Som sportchef ställer jag frågan hur bra det är resultat- och prestationsmässigt? Många av SM-medaljörerna i Halmstad i somras har sin bas på något av de amerikanska universiteten. Utifrån det skulle det ju vara bäst att plugga och träna i USA. Men tittar man på den svenska VM-truppen i Barcelona är det tre av elva simmare som studerar, eller har studerat, och simmat vid något amerikanskt universitet. Sex av VM-simmarna har valt att inte åka till USA och två är inte gamla nog att göra valet ännu. Av de individuella finalisterna är det ingen som valt USA-alternativet. Det går inte att generellt säga om det är gynnsamt eller inte att välja att åka till USA. Många simmare som valt detta alternativ har utvecklats i sin simning, men det finns minst lika många som inte gjort det. Å andra sidan hade de som valt att åka kanske inte fortsatt simma hemma i Sverige.

Vid varje enskilt fall måste simmaren fundera över följande: är målet att studera och kunna fortsätta simma eller är målet att simma på internationell nivå och samtidigt studera? I det senare fallet är det primära att finna rätt elitutvecklingsmiljö. Det kan vara i USA, om man hamnar på rätt skola och simprogram, det kan ske i Australien eller Frankrike via distansstudier eller det kan ske genom träning på vårt Nationella Elitcentrum i Stockholm eller någon av Sverige toppelitföreningar med reducerad studiegång till exempel med hjälp av Sport Campus Sweden i Stockholm.

Inom Simförbundet försöker vi upprätta kontakter med ett antal universitet som har internationella simprogram till vilka vi kan rekommendera simmare på landslagsnivå som siktar på en internationell simkarriär. Vi vill också starta ett ”USA-råd” som kan vara behjälpliga för simmare som är intresserade av att kombinera studier och träning i USA.

Oavsett vilken nivå du befinner dig på, lycka till med kommande simsäsong, fokusera på vad just du behöver och kan göra för att utvecklas och nå dina målsättningar!

Foto: Bildbyrån & Petrus Iggström

×

Kommentering är stängd.