Dra iväg på tungt träningsläger, simhoppa på olympisk mark eller simma en mil per dag i Medelhavet. Kanske är det en resa med familjen till Playitas som lockar mest, eller att tömma spargrisen för OS i Rio. Vart du än vänder dig i världen så väntar ett vattenburet äventyr på dig.

Bli en vattenburen vagabond

Dra iväg på tungt träningsläger, simhoppa på olympisk mark eller simma en mil per dag i Medelhavet. Kanske är det en resa med familjen till Playitas som lockar mest, eller att tömma spargrisen för OS i Rio. Vart du än vänder dig i världen så väntar ett vattenburet äventyr på dig.

Du som har en ledig weekend

 

Korsa den engelska sjökvartetten

Under tre dagar simmar du i fyra av Englands bästa sjöar: höga berg, djupa dalar, klara sjöar och vackra vattenfall. Medan du simmar eskorteras du av tränare, som ska stärka din teknik och ditt självförtroende. Det du behöver betala utöver paketpriset är flyget dit och tillbaka, eventuell våtdräktshyrning och kvällsmat. Snittsträckan är fyra kilometer simning per dag.

Datum: Ännu ej fastställt.

Arrangör: Swimtrek, nördiga öppet vatten-arrangörer.

Perfekt för: Du som inte är någon öppet vatten-expert, men suktar efter inspiration.

 

Simsemestra i Sverige

Staycation är det nya vacation och i Falkenberg hittar du Klitterbadet, med en av Sveriges sällsynta 50-metersbassänger (som faktiskt är fylld med saltvatten). Behagligt nog är det populära hotellet och spat Falkenberg Strandbad granne. Har du barn eller småsyskon i lämplig simskoleålder? Spana in de populära simskolorna som arrangeras under skolloven.

Datum: När som!

Arrangör: Kontakta Falkenberg Strandbad.

Perfekt för: Många: exempelvis masters, familjer och simklubbar.

 

Simma & simhoppa som stjärnorna

London calling! Du behöver inte vara medlem för att köra ett pass i den (bokstavligen) olympiska bassängen: anläggningen som användes för OS 2012 är nu öppen för allmänheten. På London Aquatics Centres hemsida hittar du schemat; tajma in när 50-metersbassängen eller hoppbassängen är öppna. Ett pass kostar under hundralappen i svenska kronor. Staden är ljuvlig, flygen är billiga – vad väntar du på?

Datum: Det som passar dig.

Arrangör: Du själv!

Perfekt för: Du som vill köra storstadsweekend men inte kan låta bli att träna lite.

 

Du som har en ledig vecka

 

Lägerliv för kids

Född mellan 2000 och 2006? Här väntar ett fullspäckat äventyr som ger dig träning, inspiration och nya vänner. På detta simläger i Märsta ringer klockan 07.00, lampan släcks 21:45 och däremellan är det fullt ös. Under sex dagar får du 16 timmars simträning med högutbildade tränare, sex timmars fysträning och teori och en rad roliga aktiviteter. Maten ingår. Grupperna delas in efter ålder, önskemål och nivå.

Datum: 1–6 augusti (fri avbokning till 1 maj).

Arrangör: Sweden Sport Academy.

Perfekt för: Självständiga barn och ungdomar som är redo för äventyr.

 

Prisvärda Playitas

Det går inte att redovisa träningsresor utan att nämna Playitas, träningshotellet på Fuerteventura dit olympierna åker för att drillas. Bland annat hittar du en 50-metersbassäng, dagliga träningspass och Kanarieöarnas största gym. Det finns flera nischade simningsveckor där du får ett komplett träningspaket. Du som gärna tränar självständigt kan spana in lågpriskalendern på Apollos hemsida.

Datum: Lågprisalternativ finns under våren och sommaren.

Arrangör: Apollo.

Perfekt för: Grupper, såsom klubbar eller familjer.

 

10 kilometer per dag

När andra åker på semester går de upp sex kilo. Efter du varit på denna semester har du simmat sex mil. Utgångspunkten är det fräscha hotellet Ferrera Beach på Mallorca intill Medelhavet, varje dag simmar du tio kilometer, alltid i sällskap av tränare som finns på plats för att drilla din simning och garantera säkerheten. Videoanalyser i bassäng ingår, likaså boende, frukost och lunch. Under sex dagar får du umgås med likasinnade och du får med dig en träningsplan när veckan är över.

Datum: 26–31 mars, 2–7 april, 9–14 april, 16–21 april.

Arrangör: Swimtrek.

Perfekt för: Öppet vatten-simmare som aspirerar på långa distanser.

 

Träna med italiensk stil

Less på skräniga Bamseklubben, sorgliga all inclusive-bufféer och turistfällor? Mer smakfull destination får du leta efter: precis öster om Gardasjön i Italien kan du kicka igång höstträningen 2016. Träningen sker i en utomhusbassäng på 50 meter med kristallklara Gardasjön som kuliss, som du självklart ska ta ett öppet vatten-pass i. Variera simträningen genom att hyra cyklar, eller snör på dig löpskorna för en runda på alpvägarna runt Monte Baldo.

Datum: 7–13 september.

Arrangör: Startpallen Sim.

Perfekt för: Masters, öppet vatten, swimrun och triathlon.

 

Båtsemester med SK Neptun

Ersätt din vardag med simsafari. I en vecka kör du klassisk båtsemester i kristallklart, turkost vatten i bildsköna Turkiet. Med på båten finns SK Neptun-tränarna Niko Martikainen och Nils Zätterström som arrangerar förmiddags- och eftermiddagspass, däremellan kan du träna löpning och funktionell styrka. Veckan avslutas med frivillig tävling. För 12 000 kronor får du allt: flyget, träningen, boendet, hemlagad lokal mat och skön avkoppling ombord.

Datum: 1–8 maj, 2–9 oktober.

Arrangör: Konceptet Liveaboard arrangeras av Apollo och SK Neptun.

Perfekt för: Vuxen och social öppet vatten-simmare som älskar båtliv.

Du som har semester

 

Bättre öppet vatten får du inte

Tänk ett kluster med 330 kompletta paradisöar i Stilla havet. Det klara, turkosa vattnet känns badkarstempererat, de breda korallrevens skönhet får även den mest enträgna öppet vatten-simmaren att stanna till och förundras. Allt med Fiji är perfekt. Extra perfekt är den folktomma Blå lagunen, som ligger lite avsides men bjuder på extra blått vatten, extra vita stränder, sjöstjärnor och sjöhästar.

Datum: När som.

Arrangör: Du!

Perfekt för: Den som längtar efter paradiset.

 

Simma spektakulärt i Sydney

Sydney är en skön hybrid mellan stadsliv och surfliv. Bondi Beach är en av de ikoniska stränder som dessutom kryllar av unga svenskar som lever ”the Australian dream”. För att slippa få surfbrädor i skallen under amatörernas surflektioner kan du istället besöka Bondi Icebergs Club. 50-meterspoolen är fylld med saltvatten, och om vågorna är friska så händer det att vågorna sköljer in över bassängkanten. Ett annat häftigt läge är North Sydney Olympic Pool, som ligger precis under brofästet till Sydney Harbour Bridge. Doften av havet och ljuden från hamnen bidrar till en cool, urban simupplevelse.

Datum: Du kan förslagsvis utnyttja att den australiska sommaren infaller under vårt vinterhalvår.

Arrangör: Besök North Sydneys och Icebergs hemsida.

Perfekt för: Du som är 20-something och vill komma iväg.

 

Säkra din OS-dröm

Cirka 7,5 miljoner biljetter har släppts till sommarens olympiska spel i Rio. Dessutom kommer flera tävlingar kunna ses gratis, exempelvis rodd på lagunen Rodrigo de Freitas. Ett litet plåster på såren, eftersom en resa till OS är en dyrköpt dröm hur du än vrider och vänder på saken. Men tänk att stå på läktaren och vråla fram ett svenskt medaljhopp till final… Mellan tävlingarna kan du köra strandliv, dricka färska fruktjuicer, dansa till rytmen av en bateria och kika på spontan strandcapoeira.

Den auktoriserade återförsäljaren av OS-biljetter här i Sverige är CoSport. De erbjuder en uppsjö av olika paket med hotell och åskådarbiljetter (tyvärr är det sportspecifika simpaketet slutsålt). Observera att kostnaden av ett dyrt flyg tillkommer, och att biljettförsäljningen stängs den 1 juli.

Datum: 5–21 augusti är preliminära datum för OS.

Arrangör: CoSport.

Perfekt för: Du som vill tömma spargrisen och i gengäld få ditt livs upplevelse.

 

Text: Josefin Strang
Foto: Arrangörer

×

Kommentering är stängd.