År 2009 såg konceptet SM-veckan dagens ljus. Då deltog fem idrotter. I år, fyra år senare, finns dryga trettiotalet idrotter på schemat. Tre av dessa i det element vi på Aqua gillar mest – vatten.

Bästa veckan – rekordstort SM

År 2009 såg konceptet SM-veckan dagens ljus. Då deltog fem idrotter. I år, fyra år senare, finns dryga trettiotalet idrotter på schemat. Tre av dessa i det element vi på Aqua gillar mest – vatten.

”Simningen är en av de idrotter som kommer att vara lokomotivet för SM-veckan i år”

SM-veckan är aktuell två gånger per år – en vecka under vintern och en under sommaren. Sedan 2010 har simidrotter funnits med på schemat och så även i år. 2013 års SM-vecka går av stapeln i Halmstad och bland simidrotterna hittar vi open water, beachvattenpolo och simning. Maria Wallberg kommer att vara på plats för SVT:s räkning och rapportera från både poolkant och studio.
– SM-veckan i stort är en häftig upplevelse med många idrotter samlade på samma ställe, men simningen ligger mig riktigt varmt om hjärtat, så det är något jag kommer att se fram emot extra mycket, berättar Maria Wallberg.
SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet och Sveriges Television i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdstaden. Syftet är att öka intresset för svenska mästerskap och att samla fler idrotter under ett gemensamt evenemang. Ulf Nilsson är projektledare för SM-veckan på Sveriges Television och har varit med sedan starten.
– Intresset för SM-veckan ökar för varje år. 90 procent av samtliga idrottsförbund har anmält sitt intresse för att delta, men på grund av att andra stora tävlingar krockar med veckan har en del varit tvungna att tacka nej, berättar Ulf Nilsson för Aqua.
Hur ser framtidsvisionen ut?
– Från början ville vi få med så många idrotter som möjligt, men nu vill vi också göra det till en helhet. Som det är nu så arrangerar varje idrott sitt SM, i framtiden vill vi binda ihop det ännu mer med exempelvis gemensamma evenemang, men vi är en god bit på vägen, menar Ulf Nilsson.
Det är andra året som Halmstad står som värd för SM-veckan. Under veckan blir det långt ifrån lugnt när andra stora evenemang ska slåss om besökarna. Gyllene Tider inleder sin turné på fredagen och en travtävling går av stapeln mellan torsdagen och lördagen. Halmstad väntar 75 000 besök under veckan, enligt Ulf Nilsson.
– Simningen är en av de idrotter som kommer att vara lokomotivet för SM-veckan i år. Tillsammans med cykel, inlineskridsko, triathlon och rullskidor är det en sport som avgörs mitt inne i staden, med flest åskadare. Simningen har varit viktig för SM-veckan sedan starten 2010 i Malmö och nu är det extra roligt att beachvattenpolo och open water ansluter, berättar Ulf Nilsson.
Maria, vad ser du mest fram emot med simningen?
– Anläggningen är otroligt fin och det blir ju lite speciellt i år med tanke på att VM går strax efter. Det ska bli kul att se formen på VM-simmarna även om de inte toppar direkt, det är lyx att stå som reporter på poolkanten. Sedan hoppas jag såklart att vi får se något genombrott som kan skaka om lite i resultatlistorna, säger Maria Wallberg.

Sommarens SM-vecka går mellan 1 och 7 juli. Är du inte på plats kan du bänka dig framför tv och webben för att heja fram alla våra svenska mästare.

Text: Sofia Kuylser
Foto: Bildbyrån

×

Kommentering är stängd.