Simtävlingen Bästa Fyran blir nu ännu – tävlingen öppnas nu upp för fler. Aqua kollar in vad som händer framöver!

Bästa Fyran blir ännu bättre

Simtävlingen Bästa Fyran blir nu ännu – tävlingen öppnas nu upp för fler. Aqua kollar in vad som händer framöver!

Kellogg’s Bästa Fyran är inne på sitt femte år som rikstäckande tävling. Tidigare år har tävlingen, som namnet antyder, varit öppen enbart för fjärdeklassare. Nytt för i år är att möjlighet nu ges även för barn i årskurs två och tre att delta i  valtävlingarna. Tvåorna och treorna deltar på samma villkor som fjärdeklassarna.

– Bästa Fyran är ett av de roligaste projekten som vi driver. Det är en tävling som engagerar många, både från våra föreningar och från skolorna. På tävlingarna är det bra stämning och många glada hejarop! Det är kul när hela klasser är med i simhallen. Då handlar det inte bara om de som är med och simmar, utan hela klassen är involverade genom att heja och stötta, säger Maria Gustafsson, Simkunnighetsansvarig på Svenska Simförbundet, och fortsätter:
– För oss känns det som en rolig nyhet att kunna bjuda in även de yngre eleverna. Detta har efterfrågats av föreningarna, så vi hoppas att många ska ta möjligheten att arrangera lite större tävlingar med barn i olika åldrar. Vi vill visa för alla barn i Sverige hur roligt och viktigt det är att simma! En förening som är med och arrangerar Bästa Fyran är SK Laxen i Halmstad. Ansvarig för tävlingarna är Stefan Adlerborn.

– Vi är med och arrangerar Bästa Fyran för att det är en bra chans att visa upp tävlingssimning för skolorna och öka intresset för simning i allmänhet i kommunen. Vi tycker att det är fantastiskt roligt att även tvåor och treor får chansen. Vi har redan kört så i ett antal år och intresset ökar om de yngre ser att när de kommer upp en klass får de en chans till. Det har till och med varit barn som gått i tvåan och trean som rekryterats in i vår verksamhet på grund av att de ville ha bättre lag i Bästa Fyran i framtiden, berättar Adlerborn.

Stefan ger även sina tips till andra föreningar som vill delta:
– Var ute i god tid och se till att alla som finns i verksamheten, speciellt guldfisk, hajen och crawlgrupper, känner till arrangemanget. Vi har via vår simskola gett barnen i uppgift att informera sin lärare om Bästa Fyran. Det är, som jag ser det, viktigast att nå klassföreståndaren som faktiskt är den som planerar klassens verksamhet. Viktigt är även att lägga lite pengar på priser och medaljer. Det är så mycket värt för ett barn att komma hem med en medalj runt halsen. Vi har köpt och delat ut stora pokaler till vinnarklasserna i fyran, trean samt tvåan. Dessutom har vi gett medaljer till de lag som placerat sig etta till trea i varje åldersklass. Detta har varit mycket uppskattat!

Text: Tomas Borgå
Bild: Istock

×

Kommentering är stängd.