Från och med hösten 2011 har tidigare ungdoms- och juniorlandslag ersatts av Talangutvecklingsprogrammet, som erbjuder en rad aktiviteter på vägen mot seniorlandslaget.

Att utveckla talang

Från och med hösten 2011 har tidigare ungdoms- och juniorlandslag ersatts av Talangutvecklingsprogrammet, som erbjuder en rad aktiviteter på vägen mot seniorlandslaget.

RENA UNGDOMEN. Johannes Skagius och Louise Hansson är två av dagens unga talanger.

Men vad innebär då egentligen programmet? Vi snackade en stund med Svenska simförbundets sportchef Henrik Forsberg, som är ansvarig för programmet.

– Det innebär en rad saker. För det första har vi nu en röd tråd i den plan som sträcker sig från våra ungdomar fram till seniorlandslaget. Vi vill också fånga upp och följa de simmare som varit lovande men kanske inte riktigt nått den nivå att de tagit en plats i seniorlandslaget genom att stimulera till en långsiktig satsning, berättar Henrik.

Programmet kommer att erbjuda en rad aktiviteter i form av olika läger och tävlingar för simmare mellan 14-20 år. Bland annat genomfördes ett simsättsläger i Gislaved i slutet av februari för simmare 19 år och yngre. Senare i sommar kommer en rad tävlingar inom programmets ramar, till exempel Nordiska Ungdomsmästerskapen, EJM och en internationell tävling för de simmare som är året efter EJM. I mitten av september är ett riksläger och tre regionsläger planerade för simmare som är 18 år (pojkar) eller 16 år (flickor) och yngre.

– Vi upplever att det tidigare varit alltför stort fokus på att simmaren måste lyckas komma med på en viss tävling, exempelvis EJM. Visserligen vet vi att runt 80 procent av dagens seniorlandslag simmat EJM. Detta faktum har ibland använts som argument för att skicka fler simmare till juniormästerskap. Men det finns inget samband mellan hur stora juniortrupper man skickar iväg på mästerskapstävlingar, och hur många som senare lyckas gå vidare till seniorlandslaget. Generellt sett är det de simmare som var framgångsrika på EJM som sedan tagit sig vidare till seniorlandslaget, inte de som precis lyckades komma med i truppen, säger Henrik.

– Vi vill med det här talangutvecklingsprogrammet att både simmare och tränare ska se att det finns massor av aktiviteter och möjligheter på vägen som alla gynnar simmarens utveckling långsiktigt, fortsätter han.

Så om en simmare blir uttagen till en aktivitet, är han eller hon då automatiskt med i programmet?
– Ja och nej.  Det beror lite på vilken aktivitet det gäller. För en del aktiviteter kommer det följdaktiviteter medan andra är specifika. De simmare som till hösten blir uttagna till riks- och regionsläger kommer att erbjudas samma typ av läger, som en uppföljning i maj året därpå. Men det är viktigt att betona att bara för att någon blir uttagen till en aktivitet, så ingår simmaren inte i något landslag. Landslaget är seniorlandslaget och talangutvecklingsprogrammet erbjuder en rad aktiviteter på vägen dit. Det riktigt stora arbetet görs dock ute i föreningarna, de är de som har störst kunskap och påverkan när det gäller simmarnas utveckling. En bra föreningsverksamhet och en bra individuell utvecklingsplan är det viktigaste för simmaren. Svenska Simförbundet kan sedan stödja och stimulera med de aktiviteter vi kan erbjuda, avslutar Henrik Forsberg.

På Simförbundets hemsida kan du läsa mer om Talangutvecklingsprogrammet och planerade aktiviteter.

Ett svar på “Att utveckla talang”

 1. Truls Plate

  Tips o lite tankar från Trulle !!!!!!!!!!!
  Problemet med svensk simning,det tränas för lite i vattnet,för få pass,för korta pass om man vill nå världseliten ?????? framförallt på herrsidan som idag presterar bra tjejtider !!!!!! Grunden läggs i unga år.
  Lär simmarna att simma 70-80 000 m/vecka med stegrande kvalitet,vecka efter vecka , månad efer månad och år efter år,då kommer resultaten !!!!!!
  24 timmar i vattnet/vecka är nog minumum om man vill till världseliten.
  Peppa motivera ungdomarna att det är vägen till internationel framgång.
  Viktig kombination i detta är en hängiven och kunnig tränare med vilja att spräng gränser.Om inte simmare och tränare är villig att utföra detta,då får man vara nöjd med medelmåttiga internationella resulltat.
  Och inte ha höga mål,utan bara ha en trevlig fritidssyselsättning helt enkelt.
  Detta tror jag e den stora utmaningen nu för er som jobbar med talagutveckling i svensk simning, m.v.h Trulle

×

Kommentering är stängd.