Han är bara 17 år men har redan krossat seniorrekorden på de längre distanserna. År 2016 har varit rena rekordregnet, dessutom bjöd han på guld och silver i EJM – lär känna Victor Johansson.

15 snabba frågor

Han är bara 17 år men har redan krossat seniorrekorden på de längre distanserna. År 2016 har varit rena rekordregnet, dessutom bjöd han på guld och silver i EJM – lär känna Victor Johansson.

Lite om Victor

Rekordtiden på 1500 fritt: 15:15:24

Rekordtiden på 800 fritt: 7.56.64

Årsmodell: 1998

Längd:176 cm

Vikt: 68 kg

Hur mår du just nu?

– Jag sitter just nu i solen och njuter, mår jäkligt bra!

Varför blev du långdistansare?

– Varför lägga ner så mycket tid på träningen för att simma ett lopp på 25–30 sekunder? Du hinner inte tänka något, det hinner knappt göra ont. Längre distanser är roligare.

Vilket är ditt livs lopp?

– 800 m fritt på junior-EM där jag fick guld och blev första svenska man under åtta minuter på långbana. Jag kände stor press och stress inför loppet, men fick mental stöttning som fick mig att känna ”äh, bara kör”.

Vad är ditt raketbränsle?

– Glass. Nej, jag vet inte… Pasta fungerar bra!

Vilket är det bästa simtips du fått?

– Jag har fått klagomål på mina vändningar. På höghöjdslägret i Sierra Nevada i våras använde jag och tränaren undervattensfönstret för att gå igenom vändningar. Då fattade jag verkligen hur jag skulle göra och jag har förbättrats massor.

Vilken träningslåt är bäst?

– Simply the Best med Tina Turner.

Hur skulle du beskriva din simning?

– Vet inte… Gnetig kanske? Mina träningskamrater har sagt ”att du bara kan ligga så där hela tiden!”. Jag simmar väldigt fint och lätt, tydligen.

Vilket vattenlevande djur är du?

– Doris i ”Hitta Nemo”, hon är allmänt glad hela tiden!

Vem är din förebild i sporten?

– Som typ alla säger: Michael Phelps. Även om vi inte simmar samma sträckor. Annars långdistansaren Gregorio Paltrinieri från Italien, han kan mangla på i evigheter.

Vilken var din lyckligaste stund i vattnet?

– När jag tog guld på junior-EM i Ungern och fick syn på mina föräldrar på läktaren. Vi har så länge pratat hemma om medaljen skulle vara möjlig eller inte – och nu skedde det.

Vilken var din värsta stund i vattnet?

– DM i Kalmar för ett år sedan. Det var slutet på en vecka där jag simmat långt och var riktigt förstörd. Jag simmade en fyrahundring på 15 sekunder över personliga rekordet. Jag var så trött efteråt att jag trodde jag skulle spy i bassängen.

Vilken talang önskar du att du hade?

– Att kunna hoppa riktigt högt! Tänk vad coolt att kunna skjuta iväg sig i vändningen.

Vilka egenskaper uppskattar du hos träningskamrater?

– Att de är positiva, hjälpsamma och stöttande både i tuffa och glada stunder.

Vad är det klantigaste du gjort i simhallen?

– På en träning i november 2012 dök jag ner i en kant på botten, en sån som ligger en meter under vatten så man kan stå och vila. Det blev raka vägen till akuten, veckan innan ungdoms-SM. Jag simmade mästerskapet med åtta stygn i huvudet.

Vilka är dina tävlingsmål?

– Kortsiktigt: att kvala in till VM i Windsor. Långsiktigt: OS om fyra år. Jag vill simma om finalplatser och medaljer. Allt måste stämma: träning, kost, sömn, ekonomi, stöttning, kroppen, pannbenet… Som gnetsimmare kräver träningen mycket volym, ibland är dagarna inte så roliga. Men det är bara att simma på.

Text: Josefin Strang
Bild: Bildbyrån

×

Kommentering är stängd.